Kind van je ouders

Of je nou een goede band hebt met je ouders, of helemaal niet. Of je deur bij ze platloopt, of dat ze al zijn overleden. Feit is dat je altijd kind van je ouders blijft. De manier waarop jij deze eerste relatie bent aangegaan, heeft nog steeds invloed op hoe jij bent en reageert. In dit blog beschrijf ik wat hardnekkige patronen te maken hebben met je ouders.

Kind van je ouders. Makkelijk gezegd, maar in de praktijk is kind van je ouders zijn voor de meeste mensen best nog lastig. Misschien voel je je niet gezien door je vader. Of word je juist gek van de goedbedoelde bemoeienissen van je moeder. Soms zijn ouders zelf zorgbehoevend. Ook niet zelden lijkt het alsof jij de oudste en de wijste bent…

patronen doorbreken ouders

De helper, de opofferaar en de presteerder

Onze reactiepatronen ontstaan al in de kindertijd. Veel van ons zijn onbewust voor onze ouders gaan zorgen. Een andere mogelijkheid is dat je je vader of moeder bent gaan veroordelen. Zelf heb ik verschillende van dit soort systemische dynamieken doorleefd. “Mama is al zo verdrietig, laat ik maar zorgen dat ze van mij in elk geval geen last heeft. Als ze moet huilen, dan troost ik haar wel”, dacht ik als kind. Zo ontstonden de opofferaar en de helper in mij.

Daarnaast was ik kwaad op mijn vader, omdat hij was weggegaan. Dus ging ik hem veroordelen, net zoals mijn moeder dat deed. Hierdoor sloot ik me af en kon ik zijn liefde niet meer natuurlijkerwijs ontvangen. Toen ik ouder was resulteerde dit erin dat ik heel hard ging werken en prestatiedrang ontwikkelde, in de hoop zijn liefde te verdienen.

Als kind doe je er alles aan om erbij te blijven te horen in je gezin. Je denkt niet: die volwassenen hebben hun eigen problemen. Dat ligt niet aan mij. Je denkt: “Dit komt door mij en ik moet alles oplossen om een goed kind te zijn”. Daarom nemen kinderen vaak rollen aan die eigenlijk helemaal niet passen bij een kind.

Ben jij degene die altijd kijkt hoe het met iedereen gaat?

In het leven van nu ervaar je daar nog steeds de gevolgen van. Je herkent dit als je opmerkt dat er terugkerende patronen zijn. Ben jij degene die altijd kijkt hoe het met iedereen gaat? Die als eerste opspringt, zelfs als er helemaal geen hulp nodig is? Heb jij een streng oordeel over anderen? Of ben je teleurgesteld dat niemand ziet hoe hard je werkt?

familieopstelling met paardenDoorbreek hardnekkige patronen met behulp van paarden

Grote kans dat deze gevoelens te maken hebben met jouw kindertijd. In hoeverre heb je toen volledig kind kunnen zijn? Veel mensen zijn, net als ik, onbewust van hun plek als kind af gegaan. Als volwassene kun je je hiervan bewust worden, zodat je in het dagelijks leven niet meer oneindig je kinderpatronen herhaalt. In plaats daarvan schat je situaties realistisch in. Je antwoordt vanuit jouw eigen plek, taken en passende verantwoordelijkheden. Door de vele opstellingen die ik heb gedaan, ben ik steeds vrijer geworden van mijn patronen en belemmeren ze mij veel minder.

Een opstelling met paarden helpt om hardnekkige patronen te doorbreken. Paarden laten zien waar jij energie lekt en welke beweging jij mag maken om de plek in te nemen die op dit moment passend is voor jou. Je zult merken dat er daarna energetisch veel verandert bij jou en in je familie. Je stelt je anders op. Je voelt je eigen kracht beter. Als jij op je eigen plek staat, functioneer je beter. Op 15 juli geef ik een opstellingendag bij de paarden samen met collega-paardencoach en ervaren systeemopsteller Heleen de Mooij-Lubbers.