Over Daphne Koenders

Ik werk in het systemische en energetische veld. Samen met een kudde paarden vorm ik Metgezel. Ik vind het mooi om stil te staan bij wat voor jou bijzonder is. Dat doen we tijdens de coaching met paarden en de opstellingen in het paardenveld.

Daarnaast geef ik workshops rondom paardencoaching en ben ik dol op moderne ceremonies, die ik met al mijn creativiteit en liefde vormgeef, meestal mét en soms zonder paarden. Bijvoorbeeld ceremonies rondom vieren of herdenken, of muzikale cacao ceremonies.

Alle sessies en activiteiten van Metgezel zijn gericht op het ervaren van een gevoel van verbondenheid: met jezelf, elkaar, dieren, de natuur en het grote geheel.

Liever horen hoe ik over mijn werk praat? Luister dan deze podcast.

Van jongs af aan thuis in de kudde

Als klein meisje was ik altijd bij de paarden en al snel ontdekte ik hun helende vermogens. Op moeilijke momenten verstopte ik mezelf in de stal onder de voerbak en stortte ik mijn hart uit bij mijn lievelingspaard Orchidee. Nog steeds ervaar ik de zin van het leven door het contact met paarden. Toen ik in Portugal een tijdje dag in, dag uit met paarden leefde, werd ik onderdeel van de kudde en ervoer ik immense eenheid tussen mens, dier en natuur.

Mijn leven heeft naast momenten van grote vreugde en doorbraken, ook momenten van verlies, ziekte en verdriet gekend. Hierdoor heb ik diepgang en compassie gekregen. Paarden zijn ongelofelijk krachtige gidsen op mijn pad geweest. Het werd mijn missie om anderen mee te nemen in deze verbondenheid. Als een Metgezel ga ik met je op reis in het veld, waar de antwoorden op al je vragen weerspiegeld worden door de kudde en door de natuur.

Ervaar de magie tussen mens, dier en natuur

Als metgezel

 • Ben ik betrokken, liefdevol, intuïtief en aanwezig
 • Help ik je contact te maken met je hart
 • Werk ik met wat er op dit moment speelt en wat de paarden daarover laten zien
 • Vertaal ik de spiegel van de paarden liefdevol naar een taal die jij begrijpt
 • Werk ik energetisch en met je onderbewuste door verbinding te maken met het systemische veld
 • Benut ik de kracht van de verbinding met het grote geheel op een gegronde, eigentijdse manier passend bij jouw coachvraag

Leermeesters

 • Achtergrond:

  Ter ondersteuning van mijn werk met de paarden volgde ik verschillende opleidingen: Sjamanistisch coachen met paarden, de Vervolgopleiding Systemisch coachen met paarden en Systemisch Werken. Momenteel volg een sjamanistisch verdiepingstraject Levensreis met paarden bij mijn mentor Coby van Beets- van der Hoeff. Verder volgde ik cursussen in yoga en meditatie, Reiki I en II, natuurbeleving en natuurcoaching. Ik heb een achtergrond in de Journalistiek en Stadsgeografie (MSc.) en deed eerst werkervaring op in deze sectoren.

 • Paarden

  Mijn eerbied gaat uit naar enkele bijzondere paarden op mijn levenspad. Orchidee, mijn eerste verzorgpaard. Preta met wie ik vele Portugese kilometers aflegde en Guida, het zielspaard met wie ik zo graag mensen begeleid.

 • Ervaringen

  Ik leefde in 2017 met een kudde paarden in Portugal waar ik het meesterschap van paarden op het gebied van heling ontdekte. Later werkte ik als vrijwilliger op een boerderij in de Ardennen waar zomerkampen werden gegeven gebaseerd op yoga en energetisch werken met paarden en de natuur.

 • Inspiratie

  Mindfulness, circling, lichaamswerk, schrijven, therapie, sjamanisme, de natuur, cacao ceremonies in Guatemala, mijn tijd in de yoga ashram in India en bijzondere mensen inspireerden mij om mijn eigen werkwijze te ontwikkelen.

Reviews

“Het afgelopen half jaar mocht ik drie keer de wei op samen met Daphne. Het was voor mij nieuw om door paarden begeleid te worden. Ik voel diepe eerbied voor de paarden en de zuivere spiegels en ondersteuning die zij boden. Daarnaast voel ik grote dankbaarheid voor de puurheid en afstemming waarmee Daphne de paarden vertolkte. Vanuit een zachte kracht en passie voor het werk dat zij doet en met heel veel zorg naar mijn behoeften in het moment. De sessies hebben me geholpen om meer inzicht te krijgen in de relatie met mijn ouders en mijn eigen vrouwelijkheid en seksualiteit. Ik mocht hierin loslaten en verbinding voelen met mijn eigen kracht. De beelden die de paarden mij voorspiegelden zal ik niet meer vergeten en hebben een innerlijke verschuiving teweeg gebracht.”

“Een middag met Metgezel was een hele fijne ervaring. Daphne is een open en warme persoonlijkheid en stelt je op je gemak. Midden tussen de paarden wat voelt of je onderdeel van de kudde bent, is heel speciaal. Een hoop inspiratie meegenomen naar huis.”

“Ik heb onlangs een opstelling gedaan in een groepje tijdens de workshop Uit  je hoofd, in je hart. Het is magisch wat er ontstond en wat de paarden deden om verbinding te leggen. Daphne vertaalde wat de paarden lieten zien. Magisch was het, back to nature. Ik gun dit iedereen, of je nou van paarden houdt of niet, dit geeft nieuwe inzichten en heling.”

“Onder de intuïtieve en liefdevolle begeleiding van Daphne doken we het veld in, waar ik als representant dit keer meedeed. De opbouw was fijn, de opstelling zelf krachtig, voor zowel de representanten als degene voor wie de opstelling was. Hoe bijzonder om dat met de steun van paarden te doen. Ik kan Metgezel zeker aanraden. Voor nu beleef ik na, integreer ik al deze diepe lessen en heling en hoop ik nog vaak deel te gaan nemen!”

“Wat een mooie en fijne sessie met de paarden heb ik gehad onder de deskundige leiding van Daphne. De sessie heeft me erg veel inzichten en eyeopeners gegeven en het was bijzonder voor mij om voor het eerst een opstelling met paarden te kunnen doen.”

© Auteursrecht - Metgezel - Website door: Arriebarrie