Over Daphne Koenders

Nergens voel ik mij meer thuis dan in het systemische en energetische veld. Daarnaast navigeer ik mij ook door de aardse wereld, niet wars van emoties, diepe gevoelens, overlevingsmechanismes, schaamte en verlangen. Ik (her)ken de vraagstukken in persoonlijke ontwikkeling, verlangens, relaties en werk.

Meer dan ‘coach’ ben ik mens, net als jij. Vanuit deze gelijkwaardigheid loop ik graag een eindje met je op. We zijn allemaal al heel. Desalniettemin komen we in ons leven stukken tegen die om aandacht vragen, zodat we kunnen groeien.

Wetende hoe spannend en kwetsbaar het is, nodig ik je uit je masker af te zetten en te landen in de liefdevolle bedding die ik met zachte kracht voor je schep.

Daarin kijk ik graag met je mee tijdens coaching met paarden, workshops, (cacao) ceremonies en opstellingen in het paardenveld. We verkennen jouw binnenwereld met de spiegel die de paarden en de natuur ons bieden. Samen met de kudde paarden ben ik jouw Metgezel op je ontwikkelpad.

Thuis in de kudde

Als klein meisje was ik altijd bij de paarden en al snel ontdekte ik hun helende vermogens. Op moeilijke momenten stortte ik mijn hart uit bij mijn lievelingspaard Orchidee. Toen ik in 2017 in Portugal een tijd dag in, dag uit met een kudde paarden leefde, ervoer ik immense eenheid tussen mens, dier en natuur.

Toen ik terug was in Nederland kon ik de kwaliteiten van de kudde maar niet vergeten. En vergeleek ik ook communicatie- en veranderingsvraagstukken in mijn professionele leven met de manier waarop paarden zich organiseren. Teams, gezinnen, de maatschappij; eigenlijk zijn het allemaal ‘kuddes’.

Ondanks mijn achtergrond in de communicatie en sociale geografie (MSc.) besloot ik na het volgen van verschillende opleidingen tot paardencoach en opsteller, de kudde de basis van mijn werk te maken. Ik ging wonen en werken op holistisch centrum De Nieuwe Maesberg, te midden van de kudde waarmee ik nu de sessies geef. Elke dag ervaar ik de verbinding tussen mens, dier en natuur.

Mijn leven heeft naast momenten van grote vreugde en doorbraken, ook momenten van verlies, ziekte en verdriet gekend. Hierdoor heb ik diepgang en compassie gekregen. Paarden zijn ongelofelijk krachtige gidsen op mijn pad geweest. Het werd mijn missie om anderen mee te nemen in deze verbondenheid.

Als metgezel

 • Ben ik betrokken, liefdevol, intuïtief en aanwezig
 • Help ik je contact te maken met je hart
 • Werk ik met wat er op dit moment speelt en wat de paarden daarover laten zien
 • Vertaal ik de spiegel van de paarden liefdevol naar een taal die jij begrijpt
 • Werk ik energetisch en met je onderbewuste door verbinding te maken met het systemische veld
 • Benut ik de kracht van de verbinding met het grote geheel op een gegronde, eigentijdse manier passend bij jouw coachvraag

Alle sessies en activiteiten van Metgezel zijn gericht op het ervaren van een gevoel van verbondenheid: met jezelf, elkaar, dieren, de natuur en het grote geheel.

Liever horen hoe ik over mijn werk praat? Luister dan deze podcast.

Leermeesters

 • Achtergrond:

  Ter ondersteuning van mijn werk met de paarden volgde ik verschillende opleidingen: Sjamanistisch coachen met paarden, de Vervolgopleiding Systemisch coachen met paarden en Systemisch Werken en verschillende jaartrainingen rondom sjamanisme, paarden en natuurbeleving. Verder volgde ik cursussen in yoga en meditatie, Reiki I en II. Ik studeerde Journalistiek en een master Sociale Geografie en deed eerst werkervaring op in deze sectoren.

 • Paarden

  Mijn eerbied gaat uit naar enkele bijzondere paarden op mijn levenspad. Orchidee, mijn eerste verzorgpaard. Preta met wie ik vele Portugese kilometers aflegde, Guida, het zielspaard met wie ik zo graag mensen begeleid en de kudde op de Nieuwe Maesberg.

 • Ervaringen

  Ik leefde in 2017 met een kudde paarden in Portugal waar ik het meesterschap van paarden op het gebied van heling ontdekte. Later werkte ik als vrijwilliger op een boerderij in de Ardennen waar zomerkampen werden gegeven gebaseerd op yoga en energetisch werken met paarden en de natuur. Nu draai ik mee in het verzorgen van de paarden op de plek waar ik woon- en werk.

 • Inspiratie

  Mindfulness, circling, lichaamswerk, schrijven, therapie, sjamanisme, de natuur, cacao ceremonies in Guatemala, mijn tijd in de yoga ashram in India en bijzondere mensen inspireerden mij om mijn eigen werkwijze te ontwikkelen.

Reviews

“Het afgelopen half jaar mocht ik drie keer de wei op samen met Daphne. Het was voor mij nieuw om door paarden begeleid te worden. Ik voel diepe eerbied voor de paarden en de zuivere spiegels en ondersteuning die zij boden. Daarnaast voel ik grote dankbaarheid voor de puurheid en afstemming waarmee Daphne de paarden vertolkte. Vanuit een zachte kracht en passie voor het werk dat zij doet en met heel veel zorg naar mijn behoeften in het moment. De sessies hebben me geholpen om meer inzicht te krijgen in de relatie met mijn ouders en mijn eigen vrouwelijkheid en seksualiteit. Ik mocht hierin loslaten en verbinding voelen met mijn eigen kracht. De beelden die de paarden mij voorspiegelden zal ik niet meer vergeten en hebben een innerlijke verschuiving teweeg gebracht.”

“De sessies met Daphne en haar paarden geven me steeds nieuwe inzichten in mijn gedrag, mijn angsten en patronen die ik mezelf aangeleerd heb om te overleven. De paarden laten me zien en voelen hoe het echt is. Daardoor kom ik bij de kern, meer dan dat ik er alleen over na zou denken. Ik kan het bij de paarden echt doorvoelen, helen en stap voor stap meer mezelf worden.”

“Ik heb Daphne tijdens de paardencoaching ervaren als aanwezig, toegewijd, afgestemd, oprecht, deskundig met een groot liefdevol hart. Ze begeleidde mij heel mooi in het proces van stil staan, werkelijk voelen/contact maken op alle lagen die betrekking hadden tot het thema waarmee ik kwam. Dat was precies wat er nodig was. Ik kan haar van harte aanbevelen!”

“Een middag met Metgezel was een hele fijne ervaring. Daphne is een open en warme persoonlijkheid en stelt je op je gemak. Midden tussen de paarden wat voelt of je onderdeel van de kudde bent, is heel speciaal. Een hoop inspiratie meegenomen naar huis.”

“Ik heb onlangs een opstelling gedaan in een groepje tijdens de workshop Uit  je hoofd, in je hart. Het is magisch wat er ontstond en wat de paarden deden om verbinding te leggen. Daphne vertaalde wat de paarden lieten zien. Magisch was het, back to nature. Ik gun dit iedereen, of je nou van paarden houdt of niet, dit geeft nieuwe inzichten en heling.”

“Onder de intuïtieve en liefdevolle begeleiding van Daphne doken we het veld in, waar ik als representant dit keer meedeed. De opbouw was fijn, de opstelling zelf krachtig, voor zowel de representanten als degene voor wie de opstelling was. Hoe bijzonder om dat met de steun van paarden te doen. Ik kan Metgezel zeker aanraden. Voor nu beleef ik na, integreer ik al deze diepe lessen en heling en hoop ik nog vaak deel te gaan nemen!”

“Wat een mooie en fijne sessie met de paarden heb ik gehad onder de deskundige leiding van Daphne. De sessie heeft me erg veel inzichten en eyeopeners gegeven en het was bijzonder voor mij om voor het eerst een opstelling met paarden te kunnen doen.”

“It was definitely a unique and grounding experience. The interaction with the horses combined with the interpretation of their behaviour given by Daphne, creates another dimension. It was a beautiful experience. Thank you Daphne!”

© Auteursrecht - Metgezel - Website door: Arriebarrie