De 12 heilige nachten

12 heilige nachten

Elk jaar tussen Kerst en Driekoningen zijn er 12 heilige nachten. Een tijd waarin de natuur en de tradities ons uitnodigen om het werk neer te leggen, te reflecteren op wat er is geweest en al dromend een blauwdruk voor het nieuwe jaar te ontvangen. 

In de natuur zie je dat de bomen nu echt kaal zijn. Alles lijkt naar binnen gekeerd. De dagen zijn kort, de nachten lang. Een uitnodiging tot rust en reflectie. Met de Winterwende op 21 december vieren we dat de langste nacht is geweest. Vanaf dat moment kunnen we ons weer voorbereiden op op het licht dat komen gaat.

In het christendom is dat licht het kindje Jezus. De drie koningen hadden 12 dagen nodig om naar het kind toe te gaan, een tocht waarin zij onderweg wijsheid opdeden. In de Germaanse traditie waren de 12 heilige nachten ook een periode van bezinning. Het werk op het land was gedaan, daarom keerde iedereen naar binnen om te reflecteren en werden er verhalen verteld. Het werk werd neergelegd.

Rudolf Steiner, de grondlegger van onder andere de Vrije School, adviseerde in deze dagen niet te werken en de tijd als Heilige tijd door te brengen. Wie toch gaat werken, krijgt niet veel gedaan, zegt deze traditie.

De energie van de 12 heilige nachten

In de antroposofie wordt hierop voortgebouwd. In deze 12 heilige dagen en nachten worden de 12 maanden die komen gaan gevormd. De energie van de zichtbare wereld en onzichtbare wereld komen samen, daarom is dit ook een tijd om te dromen en voor helderziendheid.

Kortom, de tradities zijn het eens dat de energie van nu zich niet leent om te werken, maar om te dromen, te verbinden met de natuur en met jezelf. Zelf heb ik dat ook zo ervaren. Er waren jaren dat ik dan toch dingen gedaan probeerde te krijgen, maar de energie voelde stroperig, dingen lukten niet en sowieso was er niemand bereikbaar. Daarom geef ik me er steeds meer aan over.

Doe een droomritueel

Een mooie manier om deze tijd bewust mee te maken is het droomritueel. Elke nacht van deze dagen staat voor een maand in het komende jaar. Eerste kerstdag staat voor januari, tweede kerstdag voor februari, 27 december voor maart enzovoort.

Zo kun jij een blauwdruk voor het nieuwe jaar ontvangen:

  • Voor het slapen gaan sluit je de dag bewust af door oude energie en alles wat je los wilt laten, bewust uit te ademen. Eventueel kun je even mediteren of een ontspanningsoefening doen.
  • Leg een schriftje naast je bed.
  • Dan ga je lekker slapen en vraag je om heldere dromen.
  • Zo gauw je wakker wordt, noteer je je droom of alles wat je ervan onthouden hebt in het schriftje. Het is belangrijk om dit meteen te doen, voor je iets anders gaat doen. Dan onthoud je het meest en is de energie het puurst.
  • De droom zegt iets over de energie van die maand in het komende jaar.
  • Kijk gedurende het jaar af en toe in je schriftje voor guidance of om te kijken wat er uitgekomen is.
  • Als je deze nachten bewust meemaakt, kun je hier richting en inspiratie uithalen voor je nieuwe jaar.

Zelf doe ik het ieder jaar en het is verrassend om te zien hoe de voorspellingen toch vaak kloppen. Je kunt ook al op kerstavond beginnen, In sommige tradities wordt ook gesproken van 13 Heilige nachten. Makes sense, omdat een vrouw ook 13 cycli heeft in een jaar en er 13 manen zijn in een jaar. Kerstavond is dan als het ware dag 0 en daarin ontvang je een blauwdruk voor het hele jaar. Vervolgens droom je 12 nachten voor elke maand.

Bekrachtig je intenties

Ga jij dit droomritueel doen tijdens deze heilige nachten? Ik ben benieuwd naar je bevindingen! Ook ik ga even wat meer naar binnen, maar dat wil niet zeggen dat ik niet bereikbaar ben als je alvast een afspraak wilt maken om in het nieuwe jaar je intenties te bekrachtigen. Begin januari heb ik weer ruimte voor paardencoachings en op 26 januari kun je meedoen aan een opstelling met paarden. Heb je wat hulp nodig bij het bezinnen? Kom dan naar de eerste cacao ceremonie van 2023.

Wij wensen je hele mooie heilige dagen!