Vind je eigen medicijn

vind je medicijn

In een interview met LINDA. vertelde ik hoe paarden mijn medicijn waren om uit een burn-out te komen. Na het stuk kreeg ik vragen als: ‘Hoe wist je dan dat paarden je medicijn waren?’ Ik geloof dat ieder mens wordt geboren met zijn of haar eigen medicijn. In dit blog lees je hoe je in contact komt met jouw medicijn.


Jarenlang had ik mijn passie voor paarden onderdrukt. In het artikel lees je hoe dat is gekomen. Maar in de burn-out werd ik gedwongen te onderzoeken waarvoor ik dan wél leefde. Ergens uit een verre laag in mijn onderbewuste borrelden de paarden toen weer op. Het gebeurde bij de psycholoog, zoals je in het artikel kunt lezen.

Gelukkig is deze burn-out alweer lang geleden, maar ik ben nog elke dag dankbaar dat mijn lichaam mij op deze manier vertelde dat ik weer naar mijn hart moest gaan luisteren. Dat vertelde me dat ik het had gesloten en eenzaam was, terwijl het maken van verbinding en het openen van mijn hart, juist helend voor me was. De paarden waren daar mijn vorm en ingang in. Ik vond mijn medicijn en deel dat nu met anderen, bijvoorbeeld tijdens Herbronnen.

The wounded healer

Ik geloof dat we allemaal geboren worden met ons eigen medicijn. Iets waarin jij een unieke bijdrage kunt leveren aan de wereld. Het kan van alles zijn. Vaak ligt het dicht bij je kern. Juist daarom verdwijnt het soms ook in de schaduw. Jij vindt dat deel zelf namelijk heel normaal. Of je stopt het weg, omdat het ergens heel confronterend voor je is dat je dit nu nog niet leeft en uitdraagt.

Zo kan het zijn dat het iets is wat je ook weerspiegeld ziet in je grootste pijn. Jouw medicijn is er eerst voor jezelf en na je ‘inwijding’ hierin kun je het delen met de wereld. ‘The wounded healer’ noemde Carl Jung dit.

Hoe vind je je jouw medicijn?

Vraag maar eens aan je hart: wat heb ik hier op aarde te brengen? Je kunt ook intuïtief gaan schrijven met deze vraag. Of houd een tijdje bij in welke situaties je een diep gevoel van vervulling ervaart. Vertrouw wat er opborrelt, want het antwoord komt uit je onderbewuste. Eerst wat hulp om in deze ‘heartspace’ te komen? Deze gratis meditatie helpt je daarbij.


Probeer niet té concreet te willen zijn, dat is vaak pas de volgende stap. De vorm is de uitkomst van het verlangen. Is jouw antwoord het helen van je innerlijke kind, dan het best dat jouw medicijn is om kinderen echt te zien en aandacht te geven. Misschien ga je wel in de kinderopvang werken, word je moeder óf ga je als coach innerlijke kind-werk doen. Dit zijn voorbeelden van de uitwerking, weet dat jouw medicijn blijvend is, maar op verschillende manieren vorm kan krijgen in je leven.

Ben je er eenmaal achter, dan is het de kunst om je leven zo in te richten dat je je medicijn kunt delen. Dan gaat het (zelf)genezend vermogen in jou stromen, Je werk kan daar een voertuig voor zijn, maar dat hoeft niet. Dit is voor iedereen uniek.

Samen op zoek?

Wil je verder onderzoeken hoe jij in elkaar zit en verbinding maken met jouw medicijn? In het coachtraject Levenskunst tunen we met de paarden in op jouw diepere lagen en jouw unieke medicijn. Wil je jezelf en je hart beter voelen? Doe dan mee aan Herbronnen, een dag waarin je contact maakt met je diepere lagen. Weet je het al, maar kom je vragen tegen bij het handen en voeten geven van jouw missie of medicijn? In een individuele sessie kunnen we ernaar kijken. Heb je er vragen over? Neem gerust contact met me op.