De fijne werking van cacao

cacao ceremonie

Cacao is voor mij echt een medicijn. De drank opent je hart, geeft helderheid en brengt je dichter bij jezelf. Puur en in eenvoud helpt ze jou te ontdekken wat er al in je zit. Naast het paardenwerk organiseer ik vanuit Metgezel ook steeds vaker cacao ceremonies. In deze blog alles over cacao en mijn ervaringen ermee.

Al in de inheemse culturen van Midden- en Zuid-Amerika opende cacao de harten van de mensen. Food of the Gods’ noemden de Maya’s hun drank, vanwege het Goddelijke gevoel dat je ervan krijgt en de verbinding die in de groep ontstaat. Zij dronken een bittere cacaodrank bij bruiloften en andere rituelen, omdat het het hart opent.

Langzaam verovert de plant nu ook de westerse harten, waaronder die van mij. In de jaren ’70 kwam de drank ook al voorzichtig naar het westen, maar de hippies lieten het staan omdat je er niet high van wordt of gaat trippen. Hoe fijn vinden we dat nu? Een drank die je gevoel laat stromen, terwijl je helemaal bij jezelf blijft.

Mijn kennismaking

In 2017 reisde ik door Guatemala, samen met een goede vriendin die alles wilde weten over cacao. Ik wilde vooral het land en de Mayacultuur leren kennen, maar al snel was ik ook diep geraakt door de cacao die er groeit.

De eerste keer dat ik cacao dronk voelde ik zo goed wat mijn hart verzwaarde en wat ik te doen had als ik weer thuis was. De keer erna voelde ik opeens hoe de chakra’s van binnenuit voelen en snapte ik opeens veel beter hoe energetisch werk ‘werkt’. In latere ceremonies waren we met elkaar aan het healen en legde ik hartsverbindingen met de mensen die ook in de cirkel zaten.

In de laatste ceremonie zag ik zelfs dat ik zelf met mama cacao mocht gaan werken met mensen, wat ik nu ook in mijn praktijk doe. Én ik zag dat ik samen met Job, nu mijn partner, cacao ceremonies met muziek mocht geven. Kijk maar snel in de agenda, dan zie je wat er met deze voorspelling is gebeurd. Inmiddels is hij ook helemaal met cacao aan het werk, wat perfect combineert met zijn klank- en muzieksessies.

Cacao was there to stay

Sinds Guatemala drink ik wekelijks- of vaker – een kop cacao en ga ik daarna schrijven, mediteren, krijg ik inzichten of boodschappen, of voer ik diepere gesprekken met mijn partner of vrienden. Wekelijks intunen op mijn meditatiekussen met een kopje cacao en mijn opschrijfboekje geeft mij richting en inzichten. Het hielp me om uit de burn-out te komen, om te weten welke ideeën ik waar mag maken, om mijn hogere zelf te ontmoeten en weer in mijn hart te komen. Het heeft me al zoveel diepgang en ontspanning gebracht!

Wat cacao brengt

Cacao is zoveel meer dan chocolade. Oók heerlijk, maar door het bewerkingsproces is daar nu net de stof theobromine uit geroosterd. In ceremoniële cacao is dit stofje juist rijkelijk aanwezig.

Theobromine heeft neurocognitieve effecten ontspanning en focus tegelijk. Daarom is cacao behulpzaam bij groepsprocessen en helpt het om te ontspannen, mediteren en creëren. Bovendien is het ook nog eens een superfood, vol anti-oxidanten en mineralen zoals zink en magnesium.

Al met al voel je je wat warmer worden, sta je meer open, voelt het alsof je bloed en levensenergie meer stromen en kun je makkelijker verbinden: met jezelf, met anderen, met de spirituele wereld, met je creatiekracht, met de natuur of met je hogere zelf.

Cacao in een ceremonie

Tijdens de cacao ceremonie creëren we een fijne, veilige cirkel, waarin we je verwelkomen met alles wat er op dat moment is. We drinken een heerlijk pure, biologische cacaodrank en helpen we je om af te stemmen op je intentie. Cacao helpt om deze te doorvoelen met een open hart.

Dat is dan ook wat we doen in de ceremonies die ik samen met Job den Dulk geef. Je kunt je helemaal overgeven aan dit ritueel, met geleide meditatie en live muziek op gitaar, drum en handpan. Het klankbad, waarbij je vervolgens liggend de geluiden en trillingen van eeuwenoude klankschalen ontvangt zorgt voor diepe ontspanning. Na afloop halen we je  terug naar het hier en nu met sprookjesachtige geluiden en een verankeringsoefening. De ceremonie wordt altijd gesloten met een deelronde en de mogelijkheid tot nazorg bij alles wat de cacao in je heeft losgemaakt.

Naast de ceremonies geef ik op aanvraag ook 1 op 1 transformatieve cacao sessies, waarin we cacao bijvoorbeeld ook combineren met de inzichten die paarden je geven. Dan hebben we alle ruimte voor wat jij wilt transformeren en begeleid ik je daarin met paardencoaching, energiewerk, systemisch werk, schaduwwerk, reading en geleide meditatie. We voelen samen in wat er nodig is voor je hart.

Wil je graag een mooie hartopende date met je partner? Samen met Job geef ik ook Couples Cacao. Een cacao ceremonie voor koppels waarin we cacao drinken, genieten van muziek en de natuur, desgewenst de paarden en we geven uitnodigingen die de verbinding tussen jullie versterken. Healing, verbinding; de liefde aan het werk.

Ben je nieuwsgierig? Bekijk de agenda voor de komende ceremonie. Heb je vragen? Voel je welkom om contact op te nemen.

cacao drinken