Waarom opstellingen met paarden?

Inmiddels heeft bijna iedereen wel gehoord van werken met opstellingen. Een opstelling met paarden een heel bijzondere ervaring en ook nog eens heel effectief als je eindelijk af wilt van belemmerende patronen. Maar waarom nou juist met paarden? 4 redenen om opstellingen met paarden te doen.

Opstellingen worden steeds bekender en daar ben ik blij om. In mijn ogen is dit een van de effectiefste manieren van helen: in je gevoel en lichaam komen, zien waar je patroon vandaan komt en nieuwe bewegingen maken. Nog niet zo bekend is dat paardencoaching werkt met dezelfde dynamieken als in familieopstellingen. Met paarden werken daarmee op een andere manier, we volgen namelijk de kudde.

Hoe opstellingen werken

Om te beginnen daarom een korte uitleg over deze dynamieken in opstellingen. Opstellingen kunnen heel goed helpen als je last hebt van terugkerende thema’s en patronen. Bijvoorbeeld steeds weer op dezelfde soort mannen vallen, altijd weer faalangst hebben als je iets belangrijks hebt of alles altijd heel goed willen doen.

Deze patronen zijn vaak al vroeg in je jeugd ontstaan. Ooit was het heel nuttig om dit gedrag te vertonen en misschien werd je er zelfs voor beloond. In een opstelling ga je terug naar de dynamieken die hebben geleid tot dit patroon.

Representanten kunnen dan gaan staan voor mensen uit jouw familie of thema’s die bij jou spelen. Op het moment dat de mensen hun plek vinden in het veld, kunnen zij gevoelens en emoties waarnemen van de persoon waar zij voor staan. Dit kan heel veel inzicht, confrontatie opleveren, doordat je ze aankijkt en informatie uitwisselt. Vervolgens word je begeleid in een nieuwe beweging en kom je weer op jouw eigen plek te staan. Hiermee heffen we de blokkade in je systeem op en kun jij weer vrij bewegen, ook in het echte leven.

Opstellingen met paarden

De kracht van paarden

Vanuit hun kuddegevoel weten paarden alles van de essentiële dynamieken die we tegenkomen in opstellingen: orde, binding, balans. Ook in de kudde is het van levensbelang dat iedereen leeft vanuit de juiste positie, dat iedereen erbij hoort om het geheel te versterken en dat de kudde in balans is.

Bij een opstelling werken we met menselijke representanten en met de paarden als vrije elementen. Als de representanten in het veld staan, tonen paarden waar de heling zit en helpen ze daarbij. Anders dan bij gewone opstellingen, volgen we in de paardensessies de spiegelingen van de paarden en stellen we op wat zij laten zien. We gaan het dus niet zelf bedenken, maar volgen de kudde.

5 redenen om opstellingen met paarden te doen

 • Gevoeligheid. Paarden voelen ons goed aan. Ze spiegelen laten zien wat er speelt op een diepere laag.
 • Vrije voelsprieten. Paarden zijn vrije elementen in de opstelling die veel duidelijk kunnen maken. De paarden lopen vrij rond als voelsprieten in het veld. Die heb je in mindere mate wanneer je binnen een opstelling doet met alleen mensen. Ze laten zien wat er nodig is om de energie weer te laten stromen. Ze duwen bijvoorbeeld iemand naar achteren, of gaan energetisch healen, laten iets of iemand zien die nog mist in de opstelling, etc.
 • Meteen feedback. Als je een nieuwe beweging maakt, zie je meteen de reactie van de paarden. Dat werkt heel bevestigend. Daardoor kun je nieuwe inzichten dan ook snel in je lichaam en celgeheugen verankeren, waardoor er blijvende verandering optreedt.
 • Verbindend. Het is bewezen dat bij de paarden zijn sowieso al ontspannend en stressverlagend is. Ze steunen je en geven liefdevolle bedding. Soms is het ook makkelijker om emoties te uiten bij paarden dan bij mensen.
 • To the point. Door dit alles worden de juiste dingen snel duidelijk. Hierdoor hoeven we niet onnodige drama uit te werken of dingen te doorvoelen die niet de kern raken. Een opstelling met paarden duurt daardoor niet langer dan nodig.

Wanneer doe je een opstelling met paarden?

De meest brede thema’s lenen zich voor een opstelling met paarden. Enkele voorbeelden:

 • Je eigen plek innemen in je familie, je relaties en op de werkvloer
 • Gezondheid, vermoeidheid, burn-out, niet verder komen
 • Prestatiedruk, het gevoel voor twee te moeten leven
 • Afwezig zijn, het gevoel dat je niet jouw leven leidt
 • Geen liefdesrelatie aangaan, relaties die vastlopen, steeds op de verkeerde partners vallen
 • Controledrang, dwangmatigheden en perfectionisme
 • Niet helemaal jezelf kunnen zijn op je werk of in je leven
 • Altijd teveel geven, pleasen en onzekerheid
 • Keuzes maken, een nieuwe weg inslaan, voor jezelf gaan staan
 • Problemen in de relatie met je ouders, familieleden of je kinderen
 • Iets anders

Lees hier het verhaal van Sara die een opstelling deed over haar onvervulde verlangens en behoeftes.

Iets voor jou?

Naast de individuele sessies kun je bij Metgezel eens per maand/eens in de twee maanden meedoen aan een opstellingendag. Bekijk de agenda voor de mogelijkheden.

Een sessie bestaat altijd uit kennismaken en een veilige bedding in de groep creëren, uitleg over de sessie en het werken met paarden, een grondingsoefening en de opstelling zelf. Na afloop is er ruimte om te delen. Voorafgaand vindt er een telefonisch intakegesprek plaats. Ook plannen we na de opstelling een telefonisch integratiegesprek. De eerstvolgende opstellingendagen zijn op 22 september en 27 oktober.