Kijk mee met een opstelling met paarden

Een opstelling met paarden is natuurlijk niet zomaar te beschrijven, omdat het gaat om de gevoelens en lichamelijke reacties die je in het moment en in contact met de paarden ervaart. Toch schrijf ik over een opstelling, om een beeld te geven van de transformatie die deelnemers in de kudde paarden doormaken.

De paarden eten de restjes hooi van de grond, terwijl verderop de hooiruif vol zit met voedzaam hooi. Ze eten het niet. Het raakt haar. Zij kent het gevoel van schaarste maar al te goed. Wat had (ik noem haar even Sara) zich graag meer gezien en gekend willen voelen.

Een van de representanten die bij de opstelling aanwezig is, voelt dat ze in het veld van Sara een rol heeft. Ze staat helemaal vast, vol van spanning. Dat is confronterend, want dat stuk van zichzelf kent ze heel goed. Het raakt haar dat het opeens zo zichtbaar wordt in de opstelling. Ze heeft een houding ontwikkeld van altijd hard je best doen, doorgaan en dat zorgt voor die spanning in haar lichaam.

Verlangens

Ze wijst op het weiland waar de paarden staan te eten: “Daar mag iedereen leven met zijn wensen en verlangens.” Een cruciale zin, want het doet veel met haar. En met de paarden. Ze komen in beweging. Alsof er meer ruimte in het veld komt als zij haar verlangens uitspreekt en belichaamt.

opstelling met paarden

We stellen haar ouders op met twee representanten. Het vastzittende deel kan daardoor meer ontspannen. Ze wordt echt een klein meisje in plaats van overlevingsenergie. We gaan naar haar toe: “Nu zorg ik voor jou”, ze omarmt haar.

Ook is het fijn om haar ouders aan te kijken. In de opstelling kan ze opeens voelen dat zij hebben gedaan wat ze konden. Ze beseft dat wat zij gegeven hebben genoeg was. Dat ze nu volwassen is en zelf voor haar innerlijke kleine meisje kan zorgen, in plaats van het te blijven verlangen terwijl ze het niet meer gaat krijgen.

“Hij blaast in haar hart, op haar nek. Ze mag echt even klein zijn en helemaal ontvangen wat ze toen zo heeft gemist.”

Een van de paarden komt naar haar toe en komt heel intiem dichtbij zijn, bij haar en haar kleine meisje. Het voelt als een bubbeltje van helende energie. Hij blaast in haar hart, op haar nek. Ze mag echt even klein zijn en helemaal ontvangen wat ze toen zo heeft gemist. Ze huilt al haar tranen van verlangen en gemis.

Nu kan ze weer anders naar haar ouders kijken. En naar haar verlangens in haar relatie. Haar gezicht is zachter, het verlangen is minder scherp, maar juist wel fijn om te voelen. Nu is de tijd om echt goed voor zichzelf te gaan zorgen en voor haar kleine meisje. Ze gaat haar eigen wensen en behoeftes vervullen.

Meer ontdekken over opstellingen met paarden?

Wil jij meedoen met een opstellingendag? In de agenda zie je alle data waarop dat kan. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Meer lezen? Lees bijvoorbeeld het blog Waarom opstellingen met paarden?