Doorbreek patronen in je familiesysteem

opstelling met paarden

Opstellingen met paarden helpen je om een laag dieper te kijken, waardoor er dingen in je leven kunnen veranderen. Soms zijn patronen ver terug in je familiesysteem ontstaan en ben jij degene die het mag doorbreken.

Jullie komen vaak in mijn praktijk voor een opstelling of een sessie. Verantwoordelijke volwassen kinderen met ouders die niets willen weten van zelfonderzoek, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Grootouders die vast zaten, in trauma of overlevingsmechanismes. Vaak heeft dit ook invloed op jou en hoe jij functioneert. Jij wilt wel kijken naar de onderliggende laag in je familiesysteem, omdat je weet dat dingen soms al veel eerder zijn ontstaan.

Trauma’s en de bijbehorende manieren van daarmee omgaan worden soms van generatie op generatie doorgegeven, totdat iemand het het doorbreekt. Dat kan met een opstelling. Deze manier van werken leidt je naar je eigen plek in het familiesysteem en daarmee heelt het hele systeem, inclusief de generaties die (in de toekomst) na jou komen.

Kijken in de onderstroom
Het kan zijn dat de kern van je probleem in de onderstroom zit. Zou het kunnen dat je met jouw probleem iets aan het oplossen bent voor je familiesysteem? Ergens ben je dan nog iets aan het dragen, zodat het systeem op de oude manier in stand blijft. ‘Zo hebben wij het altijd gedaan in deze familie’. Bijvoorbeeld niet praten over gevoelens, hard werken, geen emotie tonen.

Ben jij misschien een kind dat noodgedwongen veel te snel volwassen werd? Onbewust voor je ouders zorgde, of bij ruzies probeerde vrede te stichten? Leunen je ouders op jou, in plaats van jij bij hen? Eigenlijk sta je helemaal niet op jouw plek als kind van jouw ouders in jouw familiesysteem.

Een opstelling maakt ruimte
In een opstelling met paarden, maken de paarden zichtbaar welke dynamiek er op die onzichtbare laag van jouw familiesysteem speelt. Dit doen ze door te spiegelen of representant te worden van iets of iemand uit jouw systeem. Zo komen er inzichten uit een andere hoek dan je zelf kan bedenken. Er komt ruimte voor een nieuwe beweging vanuit jou. Daar reageert het hele systeem dan weer op.

Opeens kun je zien dat je ouders hebben gedaan wat ze konden, ook al was het niet genoeg of niet het juiste voor jou. Merk je op dat je bepaalde overtuigingen over het leven bij hen kunt laten en niet steeds hun kritische ogen voelt bij de dingen die jij anders doet.

Doorbreek jouw patronen
Jij gaat jouw eigen leven leiden en komt erachter dat ouders, grootouders en voorouders niets liever willen dan dat de nieuwe generatie het leven leidt zoals het bij jou past. Dat jij mag zijn wie je bent.

Jij doorbreekt een patroon. Misschien een patroon dat al generaties speelt en nooit aangekeken is. Cycle breakers worden deze dappere mensen ook wel genoemd, die na een familieopstelling een nieuwe beweging in hun leven durven integreren.

Ben jij er zo een? Je kunt bij mij terecht voor opstellingen met paarden.

Hoe gaat dat in z’n werk?
Als je je opgeeft, plannen we een dagdeel in of je geeft je op voor een dag die al in de agenda staat. We doen dan meestal twee opstellingen en er zijn ook mensen aanwezig die representant kunnen zijn voor delen van jou of mensen uit jouw (familie)systeem. Het geeft vaak veel inzichten om zo naar patronen te kijken en heling als je in het veld een nieuwe beweging kunt maken. Lees meer over mijn manier van werken.

Je kunt ook kiezen voor individuele coaching met paarden om patronen te doorbreken. Ook dan komen deze dynamieken aan bod, alleen werken we dan samen met de paarden, zonder menselijke representanten. Hiervoor kun je een afspraak maken.