Coaching met paarden, een voorbeeld

Geen coaching met paarden is hetzelfde. De kudde laat altijd zien wat uniek is voor jou. Ik vertaal dat naar een taal die jij begrijpt en samen kijken we wat jou verder helpt. Een voorbeeld.

Ontspannen is moeilijk. Op zijn werk moet hij altijd ‘aan’ staan. Daarnaast is hij er voor zijn moeder. Hij bezoekt haar vaak in het verzorgingstehuis, ruim een uur rijden. Dat doet hij graag hoor! Maar misschien is het toch ook wel veel.

Ik kijk wat de paarden doen, terwijl hij verder vertelt. Ik stop hem even en toon wat ik zie in het weiland. Een van de paarden gaat eens even lekker liggen. Totale ontspanning. Dat zou hij ook wel willen. Het andere paard, dat staat voor zijn verantwoordelijkheidsgevoel, blijft druk bezig met het moederpaard.

Kind van je ouders

Systemisch gezien ontvangt een kind van de ouders. Dan stroomt de levensenergie in de goede richting. Een kind geeft niets terug, maar neemt het leven gewoon aan. Soms is het door ouderdom of onstandigheden nodig dat een volwassen kind voor ouders zorgt. Dan is het zaak om ouders alsnog de cruciale beslissingen zoveel mogelijk zelf te laten maken en proberen om zelf nog altijd kind van je ouders te blijven. 

Tegen het paard dat voor zijn moeder staat zegt hij: ‘jij bent de grote en ik ben de kleine’. Een gezonde mate van verantwoordelijkheid wil hij houden. Maar er is ook een deel dat teveel voelt, oververantwoordelijk, niet kunnen loslaten en daardoor niet kunnen ontspannen. Alles wat teveel is geeft hij aan het paard dat voor verantwoordelijkheid staat. Nu kan hij gaan zitten bij het paard wat zo lekker ligt. Eindelijk kan hij zelf ook de ontspanning toelaten.

P.s. voor het plaatsen van deze sessie is toestemming gegeven door de coachee.