paardenmeditatie

Mediteren en paarden zijn een goede combinatie. Daar kwam ik zomaar achter op een ochtend in de wei. Maar er zijn ook onderbouwde redenen waarom mediteren tussen de paarden zo goed werkt.

Met een vriend die ik van meditatie ken, was ik laatst bij de paarden. Toen we het weiland in liepen en de paarden ons begroetten, voelden we allebei dat onze energie veranderde. Het werd rustiger. Ik werd me bewust van mijn hele lichaam, voelde zelfs mijn kleine tenen op de grond. Ook werd mijn blik breder, gedachtes waaiden weg en ik werd onderdeel van het grote geheel.

We waren stil en ‘verhielden’ ons zo een tijdje. Dit woord komt denk ik het dichtst bij wat we deden. Ons in stilte verhouden tot de dieren, tot de natuur en tot elkaar. Alsof we even buiten de tijd en ruimte geplaatst waren en opgingen in het hier en nu van de kudde. Ik denk dat we dit zo’n 10 minuten deden en daarna benoemden we beiden hoe opgefrist we ons voelden. Eigenlijk zoals na een meditatieavond, alleen zittend op je matje is deze staat van Zijn – in elk geval voor mij – een stuk moeilijker te bereiken!

Mediteren tussen de paarden

Zo begon het idee van de Paardenmeditatie te leven. Een zondagochtend van stilte tussen de paarden. Na een korte uitleg gaan we de kudde in. Geen workshop, slechts wat simpele oefeningen die je waarneming aanzetten en daarna de ruimte om zelf te mediteren tussen de paarden. Voor mensen die al enige ervaring met mediatie hebben.

Waarom paardenmeditatie?

  1. Omdat paarden een langzamere hartslag hebben dan mensen en groot energetisch veld. Je wordt vanzelf rustig als je tussen de paarden bent. Uit onderzoek blijkt ook dat paarden een gunstige uitwerking hebben op het menselijk zenuwstelsel.
  2. Paarden moedigen je aan om helemaal aanwezig te zijn in je lijf te zijn. Dat verschaft hen als vlucht- en kuddedieren veiligheid, daarom helpen onze paarden mensen om ook in deze staat te komen.
  3. Wij westerse mensen zitten door onze omstandigheden tegenwoordig vooral in het hoofd. Als je in je hoofd zit, kan een paard moeilijk contact met je maken. Zij communiceren namelijk heel lijfelijk en energetisch. Als wij contact willen maken met paarden, moeten we dus eerst ons gevoel en hart activeren. Dat kun je leren van paarden.
  4. De energie van de kudde helpt je om tot diepe antwoorden in jezelf te komen. Je bent stil in de natuur, je stelt je open voor de wijsheid van de paarden, of het universum… en aanschouwt wat er dan boven komt drijven.

Ervaar het zelf

Op 7 maart om 10.30 uur ben je van harte welkom om dit zelf te ervaren. Het is goed toeven op Boerderij RustHove, zeker nu er oneindig veel vogeltjes te horen zijn, het gras weer groener wordt, de paarden hun dikke vacht verliezen en de mensen allemaal nét wat vrolijker zijn.